Stožár Kolembus MXK-04

15.09.2016 05:23

Stožár Kolembus MXK-04

Když jsem v roce 2006, po několikaměsíční rekonstrukci, postavil na zahradě příhradový stožár typu RDM, předpokládal jsem, že je to maximum a dál už asi "nezajdu". Jenže, jak se říká, s jídlem roste chuť. A já dostal postupem času chuť na nekotvený stožár s pojezdovým vozíkem, který by mi umožnil instalaci větších a lepších antén. Postupná koroze, nemožnost snadného přístupu k anténám ze země a omezená nosnost i odolnost stožáru mě přivedly k tomu, abych se někdy v roce 2013 poohlédl po novém, lepším i bezpečnějším řešení. Podmínky byly jasné. Nekotvený, pozinkovaný stožár s minimální výškou 15m a s pojezdovým vozíkem. Vzhledem k místu stavby jsem požadoval postavení bez použití těžké techniky, dále kompletní dokumentaci a statický posudek. Zjistil jsem, že to jsou velmi vysoké požadavky. Tím pádem se výběr zúžil pouze na jednoho výrobce, firmu Kolembus z Nového Malína. Nechal jsem si poslat předběžný návrh včetně ceny, abych byl v obraze, kolik taková sranda stojí. Přiznám se, že jsem čekal daleko nižší částku, takže jsem tento svůj sen nechal ještě chvilku uležet. Až koncem roku 2015 jsem se definitivně rozhodl a oslovil firmu Kolembus se zcela konkrétním požadavkem. Výsledkem byla objednávka stožáru MXK-04.

Popis stožáru:

MXK-04 15/500/1,5 je nekotvený stožár o výšce 15m, s roztečí rohových trubek 500mm a plochou antény do 1,5 m2. Celá konstrukce je žárově zinkovaná, včetně pojezdového vozíku. Stožár je ocelové, trubkové, příhradové konstrukce, svařovaný. Šroubovými spoji je stožár připojen k železobetonovému základu. Jednotlivé díly stožáru o délce 3m jsou spojeny předepjatými pevnostními šrouby. Pojezdový vozík je konstruován se třemi plošinami. Spodní plošina slouží k připevnění rotátoru a na horních dvou plošinách jsou umístěna otočná vřetena pro vrcholovou trubku. Pojezdový vozík je tažen ocelovým lanem o průměru 6mm přes kladkový systém, který je umístěn na vrcholu stožáru. V nejvyšším bodě stožáru je vozík aretován otočnou klapkou, ovládanou pomocným lanem z místa obsluhy. Veškeré pohyblivé části jsou v ložiskovém provedení. Pojezdový vozík je zvedán navijákem, uchyceným ve spodní části prvního dílu stožáru. Já jsem kvůli napjatému finančnímu rozpočtu zvolil naviják ruční, ovládaný klikou. Pohyb vozíku je tedy trochu pomalý, ale díky převodovému poměru navijáku není fyzicky vůbec náročný. Dražší variantou je pak použití elektrického navijáku např. značky NORD, s kvalitní šnekovou převodovkou. V tomto případě je ovládání elektrické, s dálkovým ovladačem a stožár je osazen koncovými spínači pro automatický a hlavně bezpečný provoz. Stožár je naddimenzovaný na 120 km/hod a je určen k montáži v nadmořské výšce cca 500m. Celá dodávka obsahuje základová díl do země, 5 ks jednotlivých dílů po 3000mm délky, pevnostní šrouby, pojezdový vozík včetně otočného vřetene, vrcholová trubka, kladkový systém, systém aretace vozíku, ocelové lano, ruční naviják, statický posudek, prohlášení o shodě, doprava a stavba stožáru. Záruční doba je 60 měsíců na stožár a 24 měsíců na naviják. Při pravidelných ročních revizích stožáru výrobcem se záruční doba prodlužuje.

Postup stavby:

V lednu 2016 proběhlo několik telefonátů a e-mailů a už jsem držel v rukou smlouvu o dílo. Písemná i ústní komunikace s p. Kolembusem na mne hned od začátku působila velmi dobře a nabyl jsem dojmu, že jednám opravdu s profesionálem v oboru. Během jara jsme upřesňovali různé detaily ohledně provedení stožáru (různá oka a držáky pro drátové antény na pojezdovém vozíku, delší vrcholová trubka atd.) a v dubnu jsem obdržel základový díl do země.

Dle projektové dokumentace a statického posudku, které jsou naprosto nezbytné pro legalizaci stavby, jsem koncem dubna zahájil výkopové práce. Základová patka stožáru má rozměry 2x2m s hloubkou 2m. Pod patkou, cca v hloubce 2,2m, je položena konsolidační hutněná podkladová štěrková vrstva o výšce 20cm. Beton pro patku byl navržen C16/20XC2, avšak po konzultaci s technikem výrobce betonu jsem zvolil typ C20/25XC2. Celkem bylo potřeba asi 8,2 m2 betonu. Před tím však ještě proběhlo ustavení základového dílu do výkopu, výroba armování a uzemnění celé konstrukce. Jelikož pozemek, na kterém stožár stojí, neumožňuje vjezd nákladního vozidla, bylo nutné použít čerpadlo na beton, což celou akci výrazně zdražilo. Na druhou stranu ale nedošlo k žádnému poškození na zahradě. Po betonáži, která proběhla koncem května byl několik týdnů čas na vytvrdnutí betonu. Během této doby jsem prováděl demontáž antén a postupně celého stožáru RDM.

Také jsem si udělal výlet do Šumperka, poblíž kterého má firma výrobní halu. Zde jsem poprvé viděl díly svého stožáru a viděl výrobu dalších. Pan Kolembus mi vyšel vstříc s výrobou nového držáku pro 4el. anténu Mosley. Nevím proč, ale většina výrobců počítá s uchycením antény na trubku o průměru 50mm. Na stožáru je ale použita trubka 60mm, především kvůli délce a namáhání. Požadoval jsem totiž vrcholovou trubku o délce 4,5m (standardně má 2,5m) Původní držák antény upravit nešel a bylo třeba vyrobit jeho kopii, ovšem s uchycením na požadovaný průměr.

Konečně nadešel den D, 5. července. Přesně v domluvený čas ráno dorazila dodávka s vlekem, na kterém byly díly stožáru a vše potřebné. Čtyřčlenná parta pod vedením p. Kolembuse se ihned pustila do práce a bylo znát, že jde o sehraný tým, kterému jde práce od ruky. Montáž se prováděla postupně po dílech, pouze s využitím pracovního navijáku a pomocné kladky pro dopravu dílů nahoru. Vše bez sebemenšího poškození zahrady a okolí. V poledne byl stožár postaven a zbývalo dodělat pár drobností, jako ovládání aretační klapky, instalace rotátoru a vrcholové trubky, seřízení pojezdu vozíku a kontrola pozinkovaného povrchu celé konstrukce. Tím byla stavba samotná završena. Během července pak zbývalo dodělat terénní úpravy kolem stožáru, instalovat rozvaděč s dálkovým přepínačem antén, zakopat Kopoflex a natahat potřebnou kabeláž. Na stožáru jsem instaloval 4 elementovou anténu Mosley TA-53M pro 20 až 10m, otočný dipol ECO pro 30m a otočný dipol EAntenna 40MDY1 pro 40m. Pro 160/80m jsem natáhl Kelemen dipol 2x24m jako invertované „V“. Rotátor je značky Create. Pochopitelně stožár umožňuje do budoucna instalaci podstatně lepších a větších antén, ale vše má svůj čas ( a peníze, hi)

Shrnutí:

Pokud mám svoji investici nějak shrnout, napsal bych asi toto: Investice to rozhodně nebyla malá, ale mám jistotu, že jsem skutečně dostal to nejlepší, co může být. Poctivě a profesionálně zhotovený stožár, který přesně vyhovuje mým požadavkům, kompletní dokumentaci včetně velmi důležitého statického posudku a prohlášení o shodě. Jednání a domluva s p. Kolembusem byla vždy na vysoké úrovni, stejně jako samotná stavba stožáru. Oceňuji, že bylo vyhověno všem mým požadavkům, ať to byly dodatečné úpravy na stožáru, termín stavby (ve státní svátek) i termíny splatnosti jednotlivých plateb za celé dílo.

Na závěr bych rád dodal, že toto hodnocení je pouze svobodné vyjádření mého dojmu a rozhodně se nejedná o reklamu, za kterou bych dostal druhý stožár zdarma.

Fotogalerie: ok2zdl.rajce.idnes.cz/Antenni_stozar_MXK-04/

Článek také vyšel v časopisech Radioamatér a Radiožurnál (2/2107)

 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.