Recenze Yaesu VX-8G

30.09.2011 18:57


Rád bych se podělil se zkušenostmi z provozu s tímto novějším zařízením, které mi už týden říká "pane" :-)
Po jedenácti letech, kdy jsem na svých cestách používal výborný ruční dualband Kenwood TH-G71 přišel čas na změnu a obnovu. Přeci jen se 11 let intenzivního používání podepsalo na technickém stavu a funkčnosti. Vzhledem k tomu, že jsem aktivní v systému APRS (bližší info na www.aprs.cz) měl jsem na výběr ze tří možností. Výrobce Kenwood nabízí nové zařízení TH-D72, Yaesu pak dvě verze VX-8. Od Kenwoodu mám na stole mobilní TM-D710 a jak jsem již uvedl, zkušenosti s provozem ručky TH-G71 byly výborné. Přesto jsem zvolil typ od Yaesu. Jednak proto, abych zkusil a otestoval něco nového a také jsem měl obavy, aby se u ručního Kenwooda časem neobjevily ty samé problémy jako u mobilky TM-D710 (problém s přepisováním EPROM, restarty, nulová snaha firmy reagovat na podněty uživatelů, mizerný upgrade firmwaru atd.) Tak tedy Yaesu nabízí dva odlišné modely VX-8E (nebo DE) a VX-8G. 
Já jsem po dlouhé úvaze zvolil typ VX-8G, tedy jak se říká „odlehčenou verzi“. Nevím, zda je tento výraz namístě, to musí posoudit každý sám. Nicméně se jedná o levnější model, který postrádá: 
- Pásmo 6m (ale k čemu 6m FM s 1W výkonu? Pro mne bezvýznamné) 
- Nemá rozsah krátkých vln (k čemu a v jaké kvalitě jsou KV pásma v takové ručce, navíc jen AM?) 
- Nemá možnost poslechu VKV rádia (opět, k čemu? Dnes to umí skoro každý mobilní telefon) 
- Nemá Bluetooth (tak tady je to možná nevýhoda, ale pokud nepotřebujete vysílat za jízdy s náhlavní soupravou, nebo na motorce, dá se bez toho obejít) 
- Menší mechanická odolnost (Oproti modelu E,DE, není zcela vodotěsná, ovšem normu odolnosti proti stříkající vodě splňuje, jakožto i dostatečnou mechanickou odolnost pouzdra stanice) 

Mezi obrovské plusy, které v mém případě rozhodly, patří: 
- Zabudovaný přijímač GPS 
- Externí mikrofon je kompatibilní se staršími modely (VX3, FT-60 atd.) 
- Nižší cena a díky zabudované GPS již není třeba dokupovat drahé příslušenství k provozu GPS/APRS 

Pracovní rozsah přijímače VX-8Gje v rozmezí 108-999 MHz, vysílání pochopitelně pouze v pásmech 2m/70cm. Případné odblokování vysílače je dostatečně popsáno na internetu. Co se týká mechanického zpracování, vše je na vysoké úrovni. Rozměry 60x95mm a tloušťka pouhých 28mm spolu s hmotností 250g (s dodávaným akumulátorem) jsou velmi dobré. Klávesnice se příjemně mačká, multifunkční otočný volič má tuhý chod, který po týdnu používání malinko změkl a stal se příjemnějším, přesto zůstává tuhý a přesný. Originální anténu jsem vyměnil za tu, kterou jsem používal u Kenwooda. Originální je totiž vzhledem k velikosti zařízení celkem masivní a málo ohebná. Při srovnávacích testech mezi originální anténou a srovnatelnými typy od f. Diamond vyšla originální anténa bohužel nejhůře. Co mě opravdu zarazilo je, že Yaesu nedodává řemínek na ruku a ani ho vlastně není kam umístit. Jsem zvyklý mít tuto pojistku na ruce. Když vám vypadne rádio z ruky třeba na rozhledně, není dál co řešit. Vše tedy k mé spokojenosti vyřešil 4mm vrták a poutko ze starého fotoaparátu (viz foto) K radiostanici je dodáván malý a velmi lehký Li-ion akumulátor o kapacitě 1100mAh a napětí 7,4V. Dokoupit lze akumulátor o kapacitě 1800mAh nebo bateriové pouzdro na tři kusy AA baterií. Jinak radiostanice pracuje s napětím v rozmezí 4-14V, maximální odběr cca 1,9A. Výrobce udává typickou spotřebu při dvoupásmovém příjmu okolo 240mA. Nyní se podíváme na ovládací prvky a konektory na bocích zařízení. Na levé straně nalezneme pod nezbytným PTT tlačítkem tlačítko MONI/T-CALL, jehož funkce může být v menu nastavena buď na otevření šumové brány nebo jako vysílač „nahazovacího“ tónu 1750Hz pro převaděče. Dále následuje tlačítko VOL, jehož funkce a možnosti nastavení uvádím níže. Jako poslední, spodní tlačítko je FW, které slouží pro vyvolání druhé, případně třetí funkce u dalších tlačítek. Na horní straně mezi anténou a ladícím knoflíkem je ukryt přijímač GPS, vedle něj pak silná bílá LED pro použití v nouzi (jak uvádí výrobce, hi) Pravá strana tradičně obsahuje konektory pro připojení příslušenství, tj. čtyřpinový jack pro externí mikrofon/reproduktor, sluchátka či náhlavní soupravu, dále konektor pro klonovací/programovací kabel a pochopitelně nechybí napájecí/nabíjecí konektor. Pod krytem na spodní straně radiostanice je umístěno vibrační zařízení stejného typu jako v mobilních telefonech. 

Po vybalení, kompletaci, prvním zapnutí a prolistování MENU jsem se trochu vyděsil, neboť 100 položek v základním menu a 27 položek v APRS menu je docela silná káva i pro zkušené. Nyní, s týdenním odstupem však mohu říci, že nastavit lze téměř všechno dle libosti. Menu a ovládání je sice na první pohled složité, ale přehledné a s pomocí manuálu srozumitelné. Bez manuálu to skutečně nejde. Firma Elix dodává k zařízení na místní poměry velmi dobrý, asi stostránkový český manuál, ten je ale napsán pro dražší typ R/DR. Pro levnější typ G již nový manuál nedělali, ale pravda je, že ovládání a menu je téměř totožné, když logicky vynecháme vymoženosti, které typ G neobsahuje. S tímto českým manuálem tedy není problém se naučit ovládání a orientaci v menu, další nastavení pro náš odlišný typ již nejsou problém s originálním anglickým manuálem, který má na 160 stran (!)
Po zapnutí mně velmi potěšil displej s jemným rozlišením, perfektním podsvícením a širokou škálou nastavení kontrastu, intenzity podsvícení a času, jak dlouho má po posledním stisku tlačítka svítit (případně svítit trvale) Displej může zobrazovat velké množství užitečných údajů, zejména pak při režimu zobrazení jen jednoho přijímače. Standardně zobrazuje dvě pásma pod sebou, mezi kterými lze přepínat tlačítky A a B, dále v tomto režimu ukazuje u obou frekvencí vysílací výkon, úroveň nastavení hlasitosti (může být rozdílná pro každé VFO), modulace NFM nebo AM, režim VFO nebo režim paměti MR a samozřejmě pro každý přijímač S-metr. Po přepnutí do režimu jednoho VFO, kdy je pracovní kmitočet zobrazen větším písmem, dále vidíme alfanumerické pojmenování kanálu o délce až 16 znaků (v případě, že pracujeme v režimu pamětí), dále aktuální čas a druh baterie včetně jejího napětí. V menu lze nastavit místo těchto hodnot zobrazení teploty. V pravém dolním rohu je zobrazen stav baterie tak, jak jsme zvyklí u mobilních telefonů, zde v čtyřech krocích. Nyní se ještě krátce vrátím k multifunkčnímu knoflíku na horní straně radiostanice. Jedná se pouze o jeden volič, není koaxiálně zdvojen jak bývá zvykem u jiných výrobců. Standardně pracuje jako volič pro listování v pamětech v režimu MR, v režimu VFO pro změnu kmitočtu dle aktuálně nastaveného kroku (VX-8G umí i 6,25 a 8,33kHz), v MENU slouží pro listování jednotlivých položek. Pokud chceme změnit hlasitost, musíme zmáčknout boční tlačítko VOL a za současného držení a otáčení knoflíkem regulujeme hlasitost. Ne vždy je toto praktické, proto lze v menu nastavit funkci jako trvalý regulátor hlasitosti, v tom případě slouží na přepínání položek šipky. Zařízení nabízí opravdu nezvykle širokou škálu možností nastavení, více či méně užitečných funkcí jako například anténní attenuátor, vyzváněcí melodie, výuku CW, DTMF a paměti pro Echolink, čas vypnutí ale i zapnutí zařízení, zasílání zpráv (pouze mezi Yaesu), nastavení mikrofonní citlivosti, funkce PAGER a nouzová funkce EAI, různé druhy scanu, systém SmartSearch, systémy CTCSS, DCS a jejich kombinace a samozřejmě pro mě to nejdůležitější, nastavení pro provoz APRS. 

Radiostanice obsahuje vše, co potřebujeme pro APRS provoz. Tedy GPS přijímač, vestavěný AX.25 modem (1K2 i 9K6) a datový terminál. Pro ty, co neznají systém APRS doporučuji navštívit web www.aprs.cz, kde jsou veškeré informace, rady a diskuze uživatelů. Nutno podotknout, že i díky zařízením, které jsou určeny pro APRS provoz (Yaesu VX-8, FTM-350, Kenwood TH-D72, TM-D710) je u nás tento systém stále na vzestupu. 
Provoz se zapnutým modemem je možný pouze v pásmu B. Radiostanice může pracovat ve dvou základních režimech. Se zapnutou GPS, kdy je odesílána naše aktuální poloha, nebo s pevně nastavenými souřadnicemi, pokud pracujeme např. z místa, kde není možné využít GPS signál. Je třeba také zdůraznit, že zapnutá GPS stejně jak provoz se dvěma VFO zvyšuje spotřebu. V menu máme k dispozici celkem 10 pamětí na uložení našich pevných souřadnic, které pak lze přepínat podle toho, kde se nacházíme. Měl jsem obavy, jak moc bude GPS citlivá, když je zabudována uvnitř (oproti modelu DE, kde se externě umisťuje např. na ruční mikrofon) GPS ale překvapila, citlivost je výborná, funguje v budově u okna, v kapse pod bundou i uprostřed v automobilu. Po prvním zapnutí trvalo poměrně dlouho, než se GPS „našla“, téměř 10 minut, než byla zobrazena přesná poloha. Vše ale také záleží na místních podmínkách. Pravdou je, že obyčejná automobilová i outdoorová GPS naběhne podstatně rychleji. Po jednom krátkém stisku tlačítka MENU se dostaneme do základního režimu pro APRS. Pak delším stiskem stejného tlačítka aktivujeme APRS menu, kde provedeme zapnutí GPS, zapnutí modemu v 1k2 režimu, zapíšeme svoji call (případně včetně „rozlišovacího čísla“ SSID), zvolíme ikonu, text a interval odesílaného majáku a další možnosti. Až GPS přijímač zachytí minimální potřebný počet družic přestanou souřadnice v hlavní obrazovce APRS blikat, zobrazí se poloha, směr, rychlost a nadmořská výška. Později, až GPS přijme větší počet satelitů se poloha upřesní a u symbolu satelitu je zobrazeno číslo, kolik satelitů momentálně naše GPS vidí (využívá) Po dalším krátkém stisku MENU si zobrazíme Station List, tj. přehled přijatých stanic (max. 50 – pak se začnou přepisovat novějšími), dalším krátkým stiskem se zobrazí APRS MESSAGE – tzn. max.30 uložených přijatých textových zpráv. Možností a funkcí je celá řada a pro jejich využívání je zapotřebí se se systémem APRS seznámit podrobněji, abychom pochopili zásady a možnosti tohoto provozu. 
Na závěr bych se zmínil o možnosti programování stanice přes počítač. Vzhledem k obrovskému množství pamětí a nastavení je velmi vhodné použít například programovací sadu ADMS-VX8G, která obsahuje USB kabel a CD s programem. Nastavovat totiž všechno ručně, je práce na půl roku. Dle mého názoru je program velmi přehledný a intuitivní, lze s ním nastavit naprosto všechno. Po instalaci se spustí automatická aktualizace programu, pokud máme připojení k internetu. Popisovat jednotlivé položky a obrazovky je asi zbytečné, vše lze pochopit z obrázků. 

Yaesu VX-8G je velmi povedená, řekl bych až luxusně vybavená ruční radiostanice, jedná se o plnohodnotný dualband s možností příjmu dvou frekvencí najednou i ve stejném pásmu, navíc je vybaven GPS pro provoz APRS. K dispozici je široká nabídka nejrůznějšího příslušenství.


 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.