Orlické hory 2008

09.10.2008 02:11
AKTIVACE VRCHOLŮ SOTA - "ORLICKÉ HORY 2008 - SOTA + ROZHLEDNY"
Vydáno dne 17. 06. 2008 (839 přečtení)

Od 15. do 21. června jsem byl s YL na dovolené v Orlických horách a tak jsem musel tuto příležitost využít a aktivoval jsem kóty do diplomu SOTA, a to Velkou Deštnou - KR008 a Šerlich - KR069, oba vrchy za 10 bodů. Vysílal jsem pouze na 2m a 70cm pásmu FM s ruční stanicí Kenwood TH-G71E, neb nevlastním žádný lehce přenosný KV TRX. Dle očekávání byla aktivita stanic na VKV velmi nízká, to bylo asi způsobeno časem (všední den kolem poledne) ale i celkovým poklesem aktivit na VKV (na FM hlavně) I tak se podařilo navázat z obou kót okolo 20ti spojení na 2m a pouze 2 na 70cm.
V ostatních dnech jsem vysílal z rozhleden v okolí, tj. Suchý Vrch, Val, Rozálka, Andrlův Chlum, Kozlovský kopec a z hradů Litice a Potštejn.

V pokračování článku najdete popis navštívených rozleden a jejich fotky. 

Rozhledna Andrlův Chlum - 559m.n.mAndrlův Chlum
Tyčí se nad městem Ústí nad Orlicí, měří 52m, vyhlídková plošina je umístěna ve výšce 35 metrů, což je celkem 183 schodů. Z plošiny se naskýtá kruhový výhled na město Ústí nad Orlicí a na široké okolí, od Krkonoš až po Jeseníky, Vysočinu a Železné hory. Rozhledna byla otevřena v roce 1996, slouží hlavně jako radiokomunikační bod pro telefonního operátora, dále jsou zde umístěny datové spoje, převaděče Integrovaného záchranného systému a další. Přímo k rozhledně je možné se dopravit autem (parkoviště přímo pod rozhlednou) nebo si vychutnat náročný výstup po červené turistické značce z náměstí v Ústí.
Otevřeno je celoročně od 10ti hodin, v zimě jen když není námraza.

Rozhledna Kozlovský kopec - 600m.n.m.Kozlovský kopec
Rozhledna byla vystavěna v roce 2001 nad Českou Třebovou jako radiokomunikační věž, vysoká 55 metrů s vyhlídkovou plošinou ve výšce 33 metrů. (174 schodů). Za dobré viditelnosti nabízí výhled na Krkonoše, Orlické hory, Kralický Sněžník, Jeseníky, Vysočinu a město Česká Třebová. Až k rozhledně vede silnice, parkoviště je před chatou Maxe Švabinského, asi 100m od paty rozhledny. Pěší mohou využít červenou turistickou trasu od vlakového nádraží v České Třebové.
Otevřeno je květen, červen, září a říjen o víkendech (10-18h.) a o prázdinách celý týden. kdyby náhodou otevřeno během Vaší návštěvy nebylo, nezoufejte, v plotu je díra, na kterou mě upozornila obsluha restaurace v chatě. :-) 

Rozhledna Rozálka (Tyršova rozhledna) - 470m.n.m.Rozhledna Rozálka u Žamberka
Rozhledna stojí od roku 1932 na Kapelském Vrchu na západním okraji města Žamberk. Svým tvarem kopíruje rozhlednu Hýlačka u Tábora, které je o 11 let starší. Rozhledna nabízí dvě vyhlídkové plošiny, první ve výšce 16 metrů (62 schodů) a druhou těsně pod vrcholem (dalších 11 velmi příkrých schodů) Z hlavní plošiny se naskýtá pohled na Orlické hory, Kralický Sněžník, Bukovou Horu, Suchý Vrch a část města Žamberk. Navštívit tuto krásnou starou rozhlednu můžete autem i pěšky po místní komunikaci, které odbočuje ze silnice vedoucí kolem místního letiště Aeroklubu Žamberk, jehož provoz je nádherné z rozhledny sledovat.
Otevřeno je od 15. června do 15. září celý týden a od května do října jen o víkendech (10-17 hodin)

Rozhledna Suchý vrch - 975m.n.m.Suchý Vrch
Jedná se o jedinou betonovou rozhlednu v kraji, byla postavena v letech 1931-32 na Suchém vrchu, který je nejvyšším vrcholem Bukovohorské hornatiny. Tato věž, která měří 33 metrů byla určena k vodárenským účelům, avšak architekt pamatoval i na vyhlídkovou plošinu pro turisty, která se dnes nachází ve výšce 25 metrů (118 schodů). V dnešní době poskytuje kruhovou vyhlídku na Soví hory, Kralický Sněžník, Bukovou horu a za dobré viditelnosti i Krkonoše. Na parkoviště vedle rozhledny se dostanete autem z Červenovodského sedla a po množství turistických tras.
Otevřeno je červen až srpen 9-18 hodin, mimo sezónu o víkendech 10-17 hodin.

Rozhledna Val - 789m.n.m.Val
Jihovýchodně od města Králíky nad Dolní Hedečí byla v roce 2003 na vrchu Val zpřístupněna 34 metrů vysoká telekomunikační věž, s vyhlídkovou plošinou ve výšce 22 metrů (123 schodů) Z rozhledny je krásný pohled na kláštěr Hedeč, město Králíky, Orlické hory, Jeseníky, Branenskou vrchovinu a Suchý vrch. K rozhledně vede cesta pro pěší a cyklisty, auto je možné nechat na parkovišti u kláštera.
Otevřeno celoročně, vstup zdarma, na vlastní nebezpečí.


Během cest po okolí jsem se zastavil u několika domů s anténami a u nich občas zastihl i jejich majitele, například velmi přátelské bylo setkání s OK1MMK na okraji Žamberka...
Závěrem díky všem, kteří semnou navázali QSO. Těším se zase někdy naslyšenou.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.