Oprava vertikálu ECO HF-8

09.10.2008 00:13

Začátkem prosince 2008, tedy asi 8 měsíců po instalaci, se začala projevovat závada na vertikálu HF-8, od italské firmy ECO.
Vše začalo zprvu při vysílání, kdy se během spojení (dobře to bylo patrné při digitálních provozech) na zlomek vteřiny zhoršilo PSV na šílenou hodnotu, ale za pár milisekund to zase bylo v pořádku. Takovéto výpadky se zhoršovaly a zhoršovaly, ale po příjímací stránce bylo vše OK. Po několika dnech však i při příjmu byly slyšet výpadky, jako kdyby někdo u antény vytahoval konektor :-) Za těchto podmínek už nebylo možné vertikál provozovat. Nepotvrdilo se podezření na špatné PL-ko a nějakou větší opravu spojenou s demontáží antény jsem musel nechat až na lepší počasí. Naštěstí téměř jarní teplota a modrá obloha posledního lednového dne umožnila anténu sundat a prozkoumat. Myslel jsem na nejhorší, že bude špatný trap na nějaké pásmo, ale skutečnost nebyla tak divoká, ale o to více zarážející.
Z panelového protikusu PL-ka vede cca 8cm drátu, který je opatřen okem a uchycen pod šroub na spodním okraji zářiče. Tento šroub zde vesele plápolal, neb jeho matka z vnitřní strany trubky úplně chyběla. Nechápu, jaká síla ni mohla působit, že se vyšroubovala (asi 10 závitů) a vypadla. (dole jsem ale nic nenašel) Pravděpodobně při výrobě antény ji tam zapomněli dát, jinak si to nedokážu vysvětlit a také nechápu, že to přeci jen půl roku fungovalo, i když jsem si říkal, že hodnota PSV je každý den jiná.
Takže oprava je jasná, uchytit oko zase pod šroub a je to. Jenže... toto se dá provést jen při výrobě antény než napevno sestaví spodní úchytnou část, nebo by to znamenalo spodek antény roznýtovat a pak zpět složit, což při kvalitě zpracování této antény opravdu nedoporučuji. Vše tedy vyřešil samořezný šroub, o něco vetší, než původní díra. Když už jsem byl v té opravě, rovnou jsem i vyměnil drát a oko, protože italská práce tedy rozhodně nebyla podle mých představ, svému přiletování věřím víc. Tyto spoje jsem poté ještě zatěsnil proti vlhkosti, stejně jako horní část průhledného oválného plastového krytu, kde je zatěsnění provedeno černým gumovým o-kroužkem, přes jeho horní část jsem opět provedl zatěsnění silikonem, pro jistotu.
Ještě doporučuji vyvrtat malé otvory jak po obvodu plastového krytu, tak i do spodního plechu, po jehož obvodu jsou uchyceny laděné protiváhy.

Nunto dodat, že vertikál, navzdory svému mechanickému provedení, chodí velmi pěkně. Využívám ho na 40,30,17 a 12m a díky němu se mi podařilo na těchto pásmech udělat spoustu DXů a expedic. (napsáno v roce 2008)

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.