Recenze Kenwood TH-D72

30.09.2012 18:55

V letošním druhém čísle časopisu Radioamatér / Radiožurnál jsem se pokusil seznámit čtenáře s novinkou firmy Yaesu, ručním dualbandem VX-8G, který má zabudovaný přijímač GPS a podporu provozu APRS. Dnes se podíváme na přímého konkurenta, tedy Kenwood TH-D72. Toto zařízení zatím nevlastním, dal jsem přednost VX-8G, ale díky firmě DD-AMTEK jsem měl možnost tohoto Kenwooda dva týdny intenzivně testovat. I když jsem se tomu chtěl původně vyhnout, nepodařilo se, a občas si neodpustím srovnání s VX-8G. Celý článek zobrazíte kliknutím na nadpis.
 

ZÁKLADNÍ POPIS
Kenwood TH-D72 je nový ruční dvoupásmový transceiver, se zabudovaným přijímačem GPS, integrovaným TNC 1200/9600 a funkcemi pro provoz APRS. Více o tomto systému naleznete na známém webu www.aprs.cz . Radiostanice s příslušenstvím je pečlivě zabalena v nevelké kartonové krabici, uvnitř které je uložena v ochranném průhledném plastu, takže by měla vydržet i hrubší poštovní transport. Balení obsahuje vlastní radiostanici, Li-Ion akumulátor o kapacitě 1800mAh, nabíječku, klips na opasek, anténu s konektorem SMA, USB propojovací kabel, základní tištěnou verzi manuálu, CD s plnou verzí manuálu v několika jazycích, ale bohužel opět chybí poutko na ruku, stejně jako u VX-8G. Výrobce asi šetří, nebo kopíruje od konkurence i to, co je špatně?
Radiostanice má rozměry 140x58x40mm (s dodávaným akumulátorem PB-45L) a celkovou hmotnost 370g. Co se týká vzhledu, očividně vychází z předchůdce, tj. z modelu TH-D7. Vzhledově působí trochu „cihlovitě“, nicméně držení v ruce je dobré. V porovnání s mnohem menší a hlavně užší VX-8G mám pocit, že držím v ruce skutečně pořádné rádio, tvarem a hmotností připomínající profi Motorolu. Mechanické zpracování těla a krytu je velmi pěkné, není mu co vytknout. Vše k sobě dobře lícuje, žádné vrzání či nežádoucí pohyby plastů jsem nezaznamenal. Plast mi ale přijde oproti VX-8G méně odolný, jedná se o obyčejný plast tmavě stříbrné barvy a ne o plast odolný, který by byl jistě vhodnější. Při opatrném zacházení se ale není čeho bát. Jediné, co opravdu lze japonským konstruktérům vytknout a nad čím zůstává rozum stát, je sklíčko displeje. Ač je displej celkem malý, sklíčko je zhruba dvojnásobné a bohužel vystouplé. Tvoří tak nejvyšší plochu na panelu radiostanice, tudíž nezranitelnější a nejvíc náchylnou na poškrábání. Při tom by stačilo zapustit sklíčko o pár milimetrů níž. Nyní se podíváme na ovládací prvky a konektory pro příslušenství. Na horní straně najdeme vedle SMA anténního konektoru dvě LED, každá pro jedno VFO. Na opačné straně je koaxiálně zdvojený otočný ovladač hlasitosti a přepínání kanálů. Toto je proti modelu VX-8G velká výhoda, protože tam je použit pouze jeden volič pro obě funkce a regulace hlasitosti je tam méně pohodlná. Kenwood tedy použil klasický a osvědčený způsob, na který jsou všichni zvyklí. Mezi anténou a tímto voličem, zhruba uprostřed pod horním krytem, se nachází přijímač GPS, typu SIRF Star III. O jeho vlastnostech si povíme níže. Na levém boku je velké PTT tlačítko, pod ním dvě menší (LAMP a SQUELCH/MONI) Na pravém boku najdeme celkem pět konektorů. Dvojice jacků pro připojení externího mikrofonu/reproduktoru, mini-USB konektor pro připojení k PC, další jack (COM) pro připojení např. externí GPS a úplně dole napájecí konektor. Všechny tyto konektory jsou uzavřeny kryty z měkké gumy, které jsou navzájem spojeny poměrně tenkými proužky a zde se obávám, že časem dojde k utrhání, zejména při častém používání. Zadní stranu radiostanice tvoří akumulátor PB-45L o kapacitě 1800mAh, který má skutečně velmi slušnou výdrž a kovový klips na opasek, přišroubovaný do těla radiostanice dvěma šrouby. Nad ním je ještě masivní oko pro uvázání poutka, které si ale musíme sehnat sami jinde.
Přední stranu tvoří displej o rozměrech přibližně 35x15mm, který je překrytý sklíčkem o rozměrech 45x40mm. Displej má velmi pěkné oranžové podsvícení ale bohužel docela malé rozlišení i když se jedná o dot-matrix, jednotlivé pixely jsou docela velké. Pobavil mě jeden článek na internetu, kde někdo píše, že zobrazení displeje je na úrovni ruských digitálních budíků  Tak špatně bych to neviděl, ale je pravda, že VX-8 má rozlišení a zobrazení mnohem jemnější. Na druhou stranu ale na displej Kenwooda dobře uvidí i starší uživatelé. Znaky jsou velmi dobře kontrastní. Pod displejem je reproduktor a vlevo od něj čtyřsměrový přepínač pro pohyb v menu a další funkce. Samotná klávesnice je rovněž hezky podsvícená, přehledná a příjemně se mačká.

TX, RX, OVLÁDÁNÍ, MENU, PŘIPOJENÍ K PC
Co se týká ovládání, vše se mi zdá jednoduché a intuitivní. V souboji s VX-8G zde vyhrává Kenwood na plné čáře, protože s ovládáním VX-8G je to přesně obráceně. Přijímač pracuje v rozmezí 118-174 a 320-524 MHz. Je rozdělený na band A / B, přičemž digitální provoz s TNC může být na obou, ale poslech leteckého pásma (AM) pouze na bandu B. Vysílač standardně pracuje v HAM pásmech s výkonem 5W. Můžeme použít tři stupně výkonu, HI – 5W, LO – 500mW a EL – 50mW. Při napětí 5V dává ještě 2,5W. Proudový odběr při poslechu na obou pásmech zároveň, zapnuté GPS a TNC je cca 200mA. Aktuální stav nabití akumulátoru uvidíme po stisku tlačítka „F“. Stanice bohužel neumí zobrazit aktuální napětí. Na displeji máme zobrazeny frekvence obou bandů, v případě, že pracujeme pouze s jedním, místo druhé frekvence je zobrazeno datum a aktuální čas. Zařízení nabízí celkem 1000 paměťových pozic pro uložení frekvencí včetně alfanumerického pojmenování. Stiskem tlačítka MENU vyvoláme menu nabídku, přehledně rozdělenou do kategorií RADIO, GPS, APRS, SKY. Jednotlivá nastavení jsou přehledně popsána v manuálu, ovládání a změna jednotlivých parametrů je jednoduchá, pomocí čtyř směrového ovladače. Pro uživatele mobilního zařízení TM-D710 bude ovládání úplně triviální, neboť menu má naprosto stejnou filozofii. Vzhledem k větším znakům na displeji musíme více listovat v jednotlivých položkách, kterých je na 150 ! Na rozdíl od VX-8G je celkem jednoduché zadávat a editovat kmitočty do pamětí a provádět další různá nastavení. Kdo by to ale dělal ručně, když v základním balení výrobce dodává USB kabel a software MCP-4A lze zdarma stáhnout na stránkách výrobce
SOFTWARE MCP-4A KE STAŽENÍ ZDE 
  
Také zde můžeme stáhnout aktualizaci firmware a ovladač k USB, který vytvoří virtuální COM port. I když se lze na internetu dočíst, že právě tento ovladač je problematický a chodí nespolehlivě, já jsem ho nainstaloval na první pokus a funguje mi 100%. Připojení TH-D72 přes mini-USB považuji za obrovskou výhodu, u typu VX-8G musíme koupit drahý kabel s převodníkem a nestandardním konektorem. Ovládací software je přehledný, nastavit lze vše, co je v menu, dokonce můžeme nahrát i svůj úvodní obrázek (bitmap)
Samozřejmostí jsou dnes již naprosto běžné funkce jako CTCSS, paměti pro Echolink, několik druhů skenování, DTMF a další. Trochu za nadstandard považuji funkci VOX.


 

GPS a APRS
GPS přijímač je typu SIRF Star III a pracuje velmi dobře. Tato GPS je oproti VX-8G citlivější. Prováděl jsem srovnávací testy, kdy jsem obě rádia zapnul a měřil čas, kdy GPS přijme potřebný počet satelitů, vypočítá polohu a odešle první APRS maják s pozicí. Ve volném, otevřeném terénu, přijímala GPSka Kenwood 7 satelitů a první poloha byla odeslána po 55ti vteřinách, poté se počet satelitů ustálil na 8 a poloha se upřesnila. YAESU VX-8R, která stála hned vedle, odeslala první polohu po 90 vteřinách a počet přijímaných satelitů byl 7. Tedy ve volném terénu rozdíly zanedbatelné. Ovšem mezi městskou zástavbou jednoznačně vítězí Kenwood. Test jsem prováděl na balkóně s výhledem do lesa a okolní domy. Opět obě rádia vedle sebe, zapnutá ve stejný okamžik. Kenwood odeslal pozici po 3 minutách hledání signálu, odchylka pozice oproti skutečnosti byla cca 20m. Yaesu našlo signál až po neuvěřitelných 11 minutách a odchylka první odeslané pozice proti skutečnosti byla více jak 50m. Souřadnicovou polohu ukazují obě rádia zcela stejně. Další výhodou TH-D72 je, že zobrazuje přibližnou polohu satelitů a sílu jejich signálu. Výborná věc je zobrazení lokátoru dle souřadnic, podpora digipeatingu a možnost LOGování prošlé trasy. Kenwood TH-D72 tedy velmi potěšil. Zobrazení přijatých APRS rámců (stanic) je ale horší než u YAESU, v podstatě zobrazuje to samé, ale je nutné více listovat v jednotlivých obrazovkách. Za nevýhodu považuji to, že pokud máme spuštěné APRS, má zobrazování příchozích APRS stanic na displeji absolutní prioritu a to i když zrovna nastavujeme něco v menu. To je pak lepší TNC vypnout, neboť neustálé přepínání obrazovek je otravné. Podmínkou dobrého provozu APRS (příjmu) je mít vypnutý battery-saver, ten vypneme v menu. 
Přes všechny výhody a pozitiva je zde jeden problém. GPS funguje dost problematicky a nepřesně, pokud je v pásmu B navolen kmitočet okolo 439 MHz – tedy výstupy převaděčů. GPS je v tu chvíli rušena harmonickým produktem oscilátoru, což má vliv na její jinak výbornou citlivost.
V APRS menu nastavujeme klasické položky, jako volací znak včetně SSID (to je to číslo za pomlčkou, blíže specifikující stanici, např. OK2ZDL-9), četnost odesílání majáku, smart beaconing, status text, ikonu zobrazovanou na mapě atd. Stanici můžeme nastavit také jako aktivní digipeater, tzn. že bude sloužit jako mobilní opakovač APRS rámců. Tuto možnost VX-8G nemá. 
Na internetu můžeme stáhnout podrobný barevný manuál pouze pro nastavení systému APRS / NAVITRA, který je velmi obsáhlý a problematiku APRS a GPS rozebírá detailně.

 

ZHODNOCENÍ

Lze tedy považovat Kenwood TH-D72 za konkurenci YAESU VX-8G? Ano, zcela jistě. Obě zařízení mají výhody i nevýhody, ideální by asi bylo, kdyby se výrobci spojili, zamysleli a udělali společný výrobek, který „vytáhne“ z obou modelů jen to nejlepší. Každopádně Kenwood TH-D72 je velmi dobře vybavená dualbandová stanice, která jistě bude svému uživateli přinášet radost z provozu. Chcete-li kvalitní ruční stanici nejen pro povídání přes převaděče, ale i pro provoz APRS, tak ať pořídíte VX-8G nebo TH-D72, ani v jednom případě určitě neprohloupíte.
Na závěr děkuji firmě DD-AMTEK za bezplatné zapůjčení radiostanice k testování.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
KLADY A ZÁPORY KENWOOD TH-D72
+
Velmi citlivá GPS, zobrazení lokátorů a polohy satelitů, výdrž baterie, VOX, snadné ovládání, připojení k PC přes USB, SW + update zdarma, rozsáhlý a detailní manuál, logování trasy, lepší ovladač hlasitosti a přepínání, USB kabel součástí balení
-
Vystouplé sklíčko displeje, menší rozlišení displeje, rušení GPS v pásmu 439MHz, neukazuje napětí baterie, menší odolnost plastů a gumových krytek, chybí poutko na zápěstí, mizerné zobrazení S-metru

KLADY A ZÁPORY YAESU VX-8G
+
Jemné rozlišení displeje, odolné plasty, vibrační signalizace, menší hmotnost a rozměry, více propracovaný programovací SW
-
Horší citlivost GPS, složitější ovládání, dodávaná neohebná anténa, programovací kabel a SW nutno dokoupit zvlášť, chybí poutko na zápěstí.

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.