DX report - září 2019

01.10.2019 11:32

Přijaté direct QSL v září:

XR0ZRC

V září jsem pracoval s následujícími DX aktivitami:

EX0QP, TC0Z, A5A, T6AA, 9U3TMM, 6O7O, P49X, FP/KV1J, A82Z, A35JT

 

     V září jsem nebyl téměř dva týdny QRV, takže jsem předpokládal, že žádný report psát nebudu, ale nakonec jsem díky zajímavým aktivitám napsal alespoň krátký.

     Důvodem pro mě nezvykle delší absence u rádia byla návštěva New Yorku a především budovy OSN a stanice 4U1UN, kterou jsem si při této cestě nechtěl nechat ujít. Přecházela tomu domluva s jedním místním hamem, který je zároveň hasič, takže o to to bylo jednodušší, ale i tak bylo potřeba předem nechat schválit registraci ke vstupu do areálu. Bohužel není dovoleno návštěvníkům fotografovat, tím spíše, když zde zrovna v té době probíhalo jakési téměř "nadpozemské" setkání politiků, včetně našeho premiéra. Stav stanice je stále stejný, je bez funkčního TRXu, s připraveným dálkovým přístupem a na vlastní oči jsem viděl hezky nainstalovaný vertikál. Jediné co funkční je, je NCDXF maják. Každopádně byla tato velmi krátká návštěva této DXCC "země" velmi zajímavá. Pojďme ale k tomu, co se mezi tím dělo na pásmech.

     Bohužel mi tedy unikla hlavní expedice měsíce, C21WW. Čtveřice operátorů z YL byla aktivní 9 dní a navázali přes 27 tis. spojení, toho 26% s EU a dle logu je vidět, že byli dělatelní především na 20m. Pod značkou EX0QP vysílala skupina šesti polských radioamatérů z Kyrgizstánu. Do této země se expedice příliš často nepořádají, takže to bylo zajímavé zpestření na začátku podzimní DX sezony. Byli velmi aktivní na všech módech a potřebuji zejména LOTW potvrzení různých pásem z této země. Za necelé dva týdny navázali 21 tis. spojení. Opět, už po několikáté, byla v éteru značka A5A, která se objevuje na pásmech už od roku 2012 a stojí za ní FGC DX group a Zorro, JH1AJT. Jelikož jsem nechtěl dělat DUPE spojení, udělal jsem si je tentokrát jen na dvou pásmech FT8. Těsně před mým odletem začal ze Somálska opět vysílat Ken, LA7GIA, tentokrát pod značkou 6O7O. Stihl jsem pouze dvě spojení, celkově navázal za dva týdny přes 8,5 tis. spojení, 71% byl s Evropou. Pracoval na 160 až 12m a na všech pásmech dělal spojení s OK stanicemi. Obdivuji jeho odvahu se do této země vracet a ještě k tomu sám. Z Afriky ještě určitě zaujala expedice 9U3TMM, což byl Francesco, IV3TMM. Po touto značkou jsem ho dělal už v roce 2012. Letos si tedy svoji aktivitu z Burundi zopakoval. Nebyla to ale klasická expedice, vysílání se věnoval spíše rekreačně, za 15 dní provozu udělal přibližně 3 tis. spojení. Stejně tak se opakovala aktivita FP/KV1J jako v letech 2009 a 2011. Z Afghánistánu se ozval Robert, S53R jako T6AA. Byl QRV od konce srpna do konce září a v logu má 9,5 tis. spojení. Dělal jsem ho na 30 a 20m CW. 

     Po návratu domů jsem samozřejmě zaměřil pozornost na dvě expedice v Pacifiku, tedy A35JT a ZK3A. Bohužel při zapnutí rádia a otočení antény na sever mě čekal nepříjemný šok v podobě nějakého nového, velmi silného rušení v síle S7 až S8, především na pásmech 30-20-17m, což prakticky znemožnilo příjem slabších signálů těchto expedic. V potřebném azimutu se nachází obchodní středisko, odkud i tak bylo vždy rušení velké (solární panely, internet, klimatizace atd.) Ovšem takové silné "bublání" jako je tu teď, to tu ještě nebylo. I přes to jsem proseděl dvě dopoledne a snažil se z toho humusu něco vytáhnout, což se v případě expedice A35JT podařilo a spojení jsem udělal na 20m CW. Jenže jsem záhy na realtime logu zjistil, že mě zalogovali jako OK2GDL... Pokud se nepodaří udělat druhé spojení, snad pomůže email s prosbou o opravu značky. Uvidíme, zda se podaří v těchto složitých RX podmínkách spojení s ZK3A, což je pro mě o dost vzácnější země než Tonga.

    Poslední den v září vyjela velká expedice italských operátorů do Libérie, odkud vysílají pod značkami A82X (CW, SSB) a A82Z (DIGI). Spojení se daří dělat vcelku dobře, ale zejména kvůli špatným podmínkám nejsou signály moc silné, uvidíme co přinese následující měsíc, který má být expedicemi nabitý.

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.