DX report - březen 2020

29.03.2020 18:25

Přijaté direct QSL v březnu:

ZC4UW, 5H3UA

V březnu jsem pracoval s následujícími DX aktivitami:

VP8PJ, 8Q7VR, 9Q1C, C5YK, TO7D, TO7DL, PJ4/K5KG, J68SS, 9J2LA, 5H3DX, EX0QR, VP5/K4BAI, 5H3AX, TT8SN, VP2VB, 3B9AN, XR8RRC, H44MS

 

     Březen ve své první polovině nabídl velkou spoustu expedic, bohužel vzhledem k současné situaci byla většina dalších aktivit zrušena či přesunuta na později. Až do 6. března byla v éteru vynikající expedice VP8PJ, o které jsem psal minule. Podařilo se spojení i na 40m CW+FT8. O toto nové pásmo mi šlo především. Bohužel na 80m jsem štěstí neměl. Snažil jsem se je tam trochu hlídat, ale jeden den byli na SSB a vůbec jsem je nebral, druhý den tam nebyli a třetí den na CW, ale slyšel jsem je velmi mizerně a dovolat se nepodařilo. Ale i tak velká spokojenost, 10 spojení, 4 pásma, všechny módy. Expedice udělala celkem téměř 84 tis. spojení, toho 40 tis. na CW. Přes 53% spojení bylo s Evropou, to je taky velmi pěkné.

     Další velkou expedicí byla Zambie. Pod značkou 9J2LA vysílala 11 dní norsko-německo-rakousko-švédská skupina radioamatérů a navázala přes 35tis. spojení. Z toho bylo skoro 74% s Evropou, takže pro nás mimořádně vydařená záležitost. Bezvadně fungoval jejich real-time log přímo na stránkách Clublogu, kde se podle zalogovaných aktuálních spojení na mapě dalo vyčíst, zda to v danou dobu chodí i k nám, nebo ne. To byla výborná pomůcka zejména na 10 a 12m. Když byl člověk trochu trpělivý, byly i na nejvyšších pásmech signály výborné. Zambie pro mě byla nová země na 80, 40 i 30m. Hlavně na 80m jsem za spojení velmi rád. Vyjeli i RTTY provozem, ale udělali tam pouhých 392 spojení. Na FT8 v expedičním módu bylo spojení bezproblémové, chodilo to dobře.

     Současně pracovala z Kyrgyzstánu expedice EX0QR. Není to sice nic vzácného a atraktivního, ale i když zde byla na podzim polská expedice, stále tuto zem nemám moc potvrzenou na LoTW, takže z tohoto důvodu jsem se snažil udělat tuto značku kde se dalo. 3 ruští operátoři udělali za 12 dní provozu 23 tis. spojení, z toho přes 66% s EU. V logu mají téměř stejně spojení na CW a FT8, na SSB o dost méně. Pod značkou TO7DL vysílala skupina německých radioamatérů z Reunionu. Z tohoto ostrova vysílá pravidelně několik radioamatérů a bývá i častým cílem dovolenkových aktivit, přesto vyvolala expedice zájem a byla úspěšná, o čemž svědčí téměř 36 tis. spojení. Dalo se s nimi pracovat i na nejvyšších KV pásmech, byli aktivní CW-SSB-FT8-RTTY a dokonce i PSK31. Při souběhu více velkých expedic musí člověk dávat dobrý pozor, s kým dělá spojení, protože kolikrát je v DX clusteru spotována značka expedice špatně. Tím jsem se dostal k jedné věci, která sem možná tak úplně nepatří, ale jelikož zaujala nejen mě, zmíním se o ní. Nešlo si nevšimnout spotů jednoho OK radioamatéra, který bohužel spotoval asi v eufórii každé spojení, které ukládal do logu. Jednu stanici i 3x po sobě během minuty, po každé s jiným reportem a komentářem. Nevím, ale přijde mi divné, když je expedice za poslední půl hodiny 10x v clusteru, spotovat jí ještě 2-3x aby všichni viděli, že jsem udělal QSO... Když si pak někdo vyfiltruje spoty odeslané daným hamem, zjistí, že jich je třeba 30 za den. Prosím, spotujme DXy trochu rozumně a ne proto, aby celý svět viděl, že i Pepík z Horní Dolní udělal QSO.

     Vraťme se ale raději k dalším aktivitám na pásmech. Pod značkou XR8RRC vysílala skupina ruských operátorů z ostrova Wellington, SA-032. Byli QRV jen pár dní, mě se podařilo udělat spojení pouze na 40m CW. Celkem navázali 6135 spojení. Pod značkou VP2VB vysílala z ostrova Anegada skupina ops k připomenutí památky britského dobrodruha Dannyho Weila. V 50-60tých letech vysílal ze své jachty YASME v Karibiku a v Tichomoří.

     Několik aktivit bylo z Afriky. Dělal jsem např. Nicolase, TT8SN, Paola (IK7UXW) který byl aktivní jako 9Q1C z Konga, či 3B9AN, což byla aktivita Davida, F8AAN. Mezi tím se celosvětově rozšířil koronavirus a rázem bylo po expedicích. Na pásmech jsou většinou jen normální spojení, řekl bych tak z 80% na FT8. Ale i na tomto módu přišlo překvapení v podobě spojení s H44MS, který měl vynikající signál na 17m odpoledne. Sice nepracoval DX módem, ale byl trochu bokem od provozních FT8 kmitočtů, takže se spojení podařilo během pár minut.

     Jelikož je situace taková, jaká je, s dalším DX reportem počkám, až se situace uklidní a pásma zase ožijí DX expedicemi. Mám ale vážné obavy, aby to bylo ještě letos. Za měsíc by už mohlo chodit 6m, tak třeba nějaká zábava u rádia bude.

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.